Собственици и наематели - адекватно поведение при ремонт на апартамент в София

от admin 05.06.2017 0 коментар(и)

Едно от предимствата да бъдеш наемател на апартамент е когато например покривът започне да тече или стане голяма авария в банята, ремонтът не твоя отговорност – поне на теория следва да е така. Случва се обаче така, че наемателят преди да се стигне до ремонт на апартамент в София, да мине през деветте кръга на ада само, за да дойде водопроводчик в дома или майстор фаянсаджия, който да се намеси в даден проблем..

Започваме този текст с условието, че не всички наематели в София са безотговорни студенти, в чиято глава са само купони и по-възможност по-малко грижа за наетия апартамент. Напротив, много често сериозни и млади семейства избират живота в София поради икономически причини и те стават наематели на апартаменти. В много ситуации, тези хора, за да не влизат в конфликтни ситуации с наемателя решават, че могат да живеят с олющена мазилка или да карат без климатична система, само за да не си навличат проблеми. Това не е правилно, защото освен че влошава начина на живот, след време може да се появи по-сериозен проблем, който да е само началото на сериозна ремонтна дейност в апартамента.

Това не е проблем само в София, а се среща в световен мащаб и всяка държава има свой начин да разрешава проблемите между собственици и наематели, когато се наложи ремонт на апартамент. В България е общоприето, че собственикът е този, който е длъжен да осигури в апартамента даван под наем подходящи услови за живот, които включват най-основните функции от електричество и водоснабдяване до красив интериор, и екстри за ползване.

Наемателите обикновено следва да поемат разходите за по-малки и незначителни ремонти в апартамента, когато се наложи такъв. Сериозни аварии, които могат да се случат обаче са отговорност на собственика. Затова е добре, още при подписване на договора между двете страни, да се определят много ясно отношенията, които засягат поведението на наемателите при авария и реакцията на собственика. Изчистването на тези взаимоотношения и разрешаването им още преди да се е случил даден проблем е белег за подобряване на комуникативната култура в България, така ще бъде много по-лесно за строителните фирми да се намесват при нужда от ремонт на апартамент в София.  

Опитът ни в Зид-ко ЕООД, като строителна фирма с изпълнените ремонти на апартаменти в София, показва, че често се стига до конфликт между наематели и собственици. Затова предлагаме решение, което не се базира на компромис, а на поемане на отговорността и ролята от всеки заинтересован в случая. Тоест собственикът е длъжен да направи ремонт на апартамента си в София, за да може да го отдава под наем на добра цена и при по-добри условия за живот, а наемателите трябва да получат свободата да се грижат за апартамента и да го поддържат по-всички съвременни правила, за да не се налага сериозен ремонт по време на тяхното пребиваване. Поддръжката е ключът към дългия живот в средата на апартамента, а в момента, в който наемателите получат правото и свободата да се грижат за апартамента, самите собственици могат да бъдат спокойни.

При положение, че се стигне до спешна нужда от ремонт, експертите съветват: "Главната цел е ремонтът да се направи, затова в присъствието или не на собственика, наемателите трябва да са конкретни и точни какво се е случило". Собствениците трябва да са наясно като част от живота в техния апартамент е, че нещата се чупят. Затова предварителното разбиране и консенсус по-важните въпроси са ключът към доброто наемоотдаване и ползване на апартамента. 

Защо да изберете нас?

Ние сме фирма с доказан опит в Строителството, държим на качественото изпълнение в срок и винаги обръщаме внимание дори и на най-малките детайли, независимо от големината на обекта.

Прочети повече