Мога ли сам да си направя сондаж за вода?

от admin 21.09.2022 0 коментар(и)

 

Сондажите за вода осигуряват достъп до водата, която се намира дълбоко под земята. Чрез специализирана хидротехническа техника я изпомпват на повърхността за ежедневна употреба. Сондажите са идеален вариант за всеки собственик на имот, който се нуждае от надеждно и самостоятелно водоснабдяване.

 

Сондажите обикновено изискват монтаж от специализирана компания, но по-сръчните господа се чудят следното: възможно ли е да пробият сондаж за вода сами?

 

Краткият отговор на този въпрос е: Не! Процесът на сондиране за вода представлява редица предизвикателства, с които неквалифициран човек просто не може да справи сам. Сондажната дейност изисква комбинация от модерна технология, експертни познания и сложен дизайн, които само квалифицирани работници в индустрията имат.

 

В тази статия ще обясним точно защо е добра идея да наемете професионална сондажна компания, вместо да се опитвате да направите сондаж собственоръчно.

 

Предизвикателства при процеса на сондиране за вода

 

Достигане на нужната дълбочина

 

За да се добива вода ефективно, сондажът за вода в повечето случаи трябва да достига над 100 метра дълбочина под повърхността. На практика е невъзможно да се създаде сондаж с домашни инструменти. Дори и да беше възможно, завършеният сондаж вероятно ще се срути с течение на времето.

 

Компаниите, които предлагат услуги в сферата разполагат с тежкотоварни сондажни машини, които копаят бързо, лесно и точно, докато достигнат необходимата дълбочина. За да се добави армировка, сондажа за вода се покрива с висококачествена неръждаема стомана за поддържащо и санитарно уплътнение.

 

Пробиването на изисква мобилизиране на голямо и тежко оборудване, а изграждането и промиването на сондажи за вода е шумен и трудоемък процес. Най-добре е да се обърнете към експерт, за да сведете щетите до минимум.

 

Успешно и устойчиво извличане на подземни води

 

Основната цел на сондажната водна система е достъп и извличане на подпочвена вода. Поради дълбочината, това само по себе си може да бъде голямо предизвикателство. Основна част от всяко съоръжение за добив на подземни води е помпата, а нейният вид се определя от параметрите на сондажа. Всички те са специално проектирани за инсталиране дълбоко под земята.

 

Пробиването на сондаж за вода е дълъг процес, дори след геофизично проучване. След успешен добив, водата трябва да бъде изпратена за лабораторни изследвания, за да се установи дали е безопасна за пиене. Успешното извличане или филтриране на питейна вода от сондажа ви може да отнеме поне 3-4 седмици.

 

Добитата вода може да не е годна за пиене

 

Водата от сондажа може да не е питейна. Необходими са редица изследвания, които могат да дадат конкретна информация за състава на водата. Това означава, че без цялостна система за филтриране, тя няма да е подходяща за пиене, което бързо добавя още повече разходи към вашата сондажна инсталация.

 

Все още можете да използвате непитейна вода за аграрно-културни цели като поливане на градини, миене на коли и промиване на тоалетни. Въпреки това, не си струва цената за изграждането на сондажа, ако не можете да консумирате водата или поне да измиете съдовете си с нея.

 

За да избегнат този проблем, специализиран екип трябва да оцени геоложките свойства на вашия обект, преди да започне процеса сондиране. Тази оценка ще идентифицира най-доброто местоположение за вашия сондаж за вода, с относително ниски шансове за замърсяване на подземните води.

 

Не се опитвайте да направите сондаж собственоръчно

 

Може просто да изглежда като дупка в земята, но изграждането на сондажи за вода изисква както опит в индустрията, така и сложна технология. Ако желаете сондажно водоснабдяване за вашия имот, определено си струва да инвестирате в професионална услуга. Но липсата на опит, знания и апаратура не е единствения проблем. Без предварително проучване, сондирането остава на случаен принцип.

 

Добра инвестиция ли е сондажът за вода

 

Цената на сондажите за вода зависи от различни фактори, включително подземните пластове, дълбочината на пробиване и вида на използваното оборудване. Ако откриете вода, която се окаже негодна за пиене, пак можете да я използвате. С правилната усъвършенствана система за филтриране, вашата сондажна вода може да бъде безопасна.

 

Ползването на собствен сондаж за вода е по-евтино, отколкото да разчитате на водопроводната мрежа, премахвайки посредника и позволявайки ви да станете по-самостоятелни. Тъй като сондажите за вода могат да работят много години, спестяванията ще се натрупват с времето, а цената на имотът ви ще се увеличи значително.

 

Безопасна ли е водата от кладенците и сондажите?

 

От жизненоважно значение е да се тества качеството на сондажната вода след успешно сондиране, преди някой да я използва или консумира. Този експертен химичен и микробиологичен анализ ще определи необходимостта от филтриране.

 

Подземните води са защитени от дебел слой скала, който трябва бъде пробит. Това намалява вероятността тази вода да бъде замърсена. Той все още може да съдържа потенциално вредни бактерии, поради което водата трябва да бъде тествана, преди вашият сондаж да може да бъде пуснат в експлоатация.

 

Ако е необходимо пречистване на водата, за да стане годна за пиене, има много ефективни начини за подобряване и поддържане на качеството и. Това включва неща като филтриране на утайки, дезинфекция, отстраняване на желязо, омекотяване на твърда вода и други процедури за стерилизация, които не включват добавяне на флуорид или хлор.

 

Всеки имот ли е подходящ за сондиране?

 

За да се постигне най-добрия възможен добив за всеки сондаж, първо се извършва проучване за прогноза на дебита. Няма да се налага да продължавате със сондиране, ако възможността за намиране на вода е малка.

 

Хидрогеоложкото проучване ще ви помогне да предотвратите недоразумения и загуба на ресурси. Локалните сондажни дневници и данните за земните условия могат да ни кажат за качеството и количеството на наличните подземни води във вашия район, докато едно геофизично проучване може да сканира земята.

 

Възможно е също така да пробиете пробни дупки, въпреки че това е по-скъпият вариант. Във всеки случай, преди да се направи каквото и да е сондиране, първо трябва да се оцени имота, за да се намери най-подходящото местоположение. Електропроводите и тръбите могат да попречат на сондажите в определени зони, както и ако пространството за пробивната техника е ограничено.

 

 

 

Защо да изберете нас?

Ние сме фирма с доказан опит в Строителството, държим на качественото изпълнение в срок и винаги обръщаме внимание дори и на най-малките детайли, независимо от големината на обекта.

Прочети повече