Видове гипсокартонени плоскости, тяхното приложение и методи на монтаж

от admin 27.10.2023 0 коментар(и)

Винаги преди да започнем ремонтни дейности е важно да се запознаем със строителните материали, които ще се използват.

 

Експертите в продажбата на качествен гипсокартон от Stroymart.bg са запознати с техните особености и с тяхна помощ ще разберем как да изберем най-подходящите плоскости за сухо строителство спрямо плътността им, спецификите на стаята (ако има такива) и какви други елементи от сухото строителство ще са нужни, за да се извърши качествен ремонт.

 

Според дебелината

 

Плътността на гипсокартонените плоскости е от основно значение, когато се планира ремонт с тях. В зависимост от предвидения проект, има разновидности на дебелината на тези строителни материали, които не са подходящи. Важно е да се отбележи, че един от основните фактори за определяне на цената на гипсокартона е неговата плътност.

 

Моделите с дебелина от 6,5мм са сред най-тънките, които могат да бъдат срещнати на пазара. Те са характерни с това, че лесно могат да се огънат, поради което се използват за декоративни елементи по време на ремонтни дейности. Тяхната плътност не ги прави подходящи за монтаж на окачени тавани и за изправяне на стени, защото лесно могат да се счупят дори при окачване.

 

Гипсокартоните от 9,5мм са със стандартна дебелина и се използват предимно за изправяне на стени. Те могат да се монтират с помощта на CD и UD профили или чрез лепене, като и двата варианта са еднакво сполучливи и лесни. Те могат да издържат на натоварване, но не е препоръчително да се слагат декоративни елементи като картини по стените изправени с този строителен материал. Ако се вземе решение за поставянето на картина върху гипсокартонената плоскост, тя трябва да е лека, за да не разкъса поставения лист.

 

Вариантите от 12,5мм са най-често използваните, заради своята здравина и устойчивост. С тях може да се монтира окачен таван и да се постави вътрешна топлоизолация по стените. Благодарение на по-голямата си плътност, те могат да издържат на допълнителното тегло, което има ватата за изолация.

 

Според спецификите на стаята

 

За някои помещения в жилището трябва да се обърне специално внимание, когато в него се извършват ремонтна дейност с поставяне на гипсокартон. 

 

Вариантите със зелен гръб са подходящи за мокри помещения, в които се образува влага или конденз. Тези гипсокартони са влагоустойчиви, благодарение на поставения в тях силикон при процеса на производство. С негова помощ листите за сухо строителство могат да устоят на влагата в стаи като баня или кухня, без да се надуят и разместят. Те се предлагат предимно с дебелина 12,5мм.

 

Пожароустойчивите модели са белязани с червен слой и са много специфични. В тях има вложени стъклофазерни фибри, които да възпират разпространението на огъня при възникнал пожар в помещението. Препоръчват се предимно за стаи с камина и такива в които има вероятност от възникване на пожар. При тях също няма варианти с по-малка плътност от 12,5мм.

 

Гипсокартонените плоскости с бяло покритие са стандартни и са с най-разпространените за ползване. Тяхната цена е по-ниска от тази на влагоустойчивите и пожароустойчивите, заради липсата на вложени допълнителни елементи в тях. Използват се във всички помещения, които нямат специфични изисквания, като коридор, хол, всекидневна и спалня. Техните модели се предлагат във всички плътности изброени по-горе, което ги прави подходящи както за създаване на декоративни елементи, така и за окачен, и изправяне на стени.

 

Нужни елементи за сухото строителство

 

При планиране на ремонтни дейности с гипсокартон е важно да се набави всичко необходимо още в началото. Чрез предвиждане на нужните строителни материали и поръчката им в правилните количества могат да бъдат спестени време и пари от доставката.

 

При изправяне на стена или създаване на окачен таван, ще са необходими UD и CD профили, директни окачвачи, винтове и фугопълнител.

 

УДта се използват за рамкиране и се поставят преди другите материали за сухо строителство. Трябва да има предварително белязано къде на стената или тавана ще се поставят директните окачвачи, за които ще бъдат закрепени ЦДта, наричани още монтажни профили. CDта се закрепят за директните окачвачи с помощта на винтове тип копче, а гипсокартонените плоскости със стандартни за монтажните профили. След поставянето им е нужно да се използва фугопълнител, за да се запълнят разстоянията между плоскостите и дупчиците от винтовете.

 

Друг вариант, който изисква по-малко материали за изправяне на стена, е чрез лепило. За него е нужно само сух разтвор, вода, удобен леген и фугопълнител. След разтваряне на сместа, тя се поставя или върху подготвения гипсокартон, или върху стената, а отгоре листа. Фугопълнителя има същата функция както при монтирането с профили.

 

За окачен таван са нужни същите строителни материали както за изправянето на стена с релси, плюс кръстосана връзка на едно или две нива (зависимост от проекта).

 

Когато подбираме гипсокартон е важно да се съобразим дали ще се използва с декоративна цел, за окачен таван или за изправяне на стени, за да знаем каква плътност да вземем. Друго, на което трябва да се обърне внимание е помещението в което ще се постави, като за стаи с повече влага е нужен модел със зелен гръб, а за такива с камина - червен. Също така е нужно да разполагаме с необходимите строителни материали от Stroymart.bg, за да може по-бързо и лесно да бъдат поставени гипсокартонените плоскости.

Защо да изберете нас?

Ние сме фирма с доказан опит в Строителството, държим на качественото изпълнение в срок и винаги обръщаме внимание дори и на най-малките детайли, независимо от големината на обекта.

Прочети повече